Algemeen uitleg
Algemeen uitleg
26 oktober 2023

Leestijd: 3 minuten

Hoe Power BI het mkb helpt bij personeelstekort en stijgende kosten

Sta je er weleens bij stil dat data jouw mkb-bedrijf kan helpen om grip te krijgen op het personeelstekort, stijgende kosten en je concurrentiepositie? Zo biedt Microsoft een krachtige tool voor het samenbrengen, analyseren en visualiseren van je data: Power BI. Dit biedt je een nieuw perspectief op je bedrijf. Waardoor je meer beslissingen kunt nemen op basis van concrete inzichten in plaats van je onderbuikgevoel. In deze blog gaan we in op hoe Power BI je ondersteunt op de drie grote uitdagingen van vandaag: het verminderen van personeelstekorten, slimmer omgaan met hogere kosten en het bijblijven - of zelfs voorblijven - van je concurrenten.

1. Personeelstekort in het mkb verminderen met BI 

Nog steeds ervaart een groot deel van het mkb (ruim 75%) een tekort aan personeel. Dit heeft weer consequenties voor de bedrijfsgroei en heeft ook impact op de werkdruk van het personeel. Business Intelligence helpt je om maatregelen te nemen om de effecten van het personeelstekort te verkleinen. 

Door alle personeelsdata die je hebt te visualiseren, krijg je inzichten in bijvoorbeeld het personeelsverloop. Waarom vertrekken mensen? Zijn ze ontevreden met het salaris, hun leidinggevende, of de werkomstandigheden? Analyseer ook de feedback van je huidige medewerkers om te begrijpen wat ze écht nodig hebben en hoe je hen tevreden houdt.  

Data geeft verder inzicht in je planning. Is die wel optimaal? Maakt iedereen voldoende facturabele uren, zijn er inefficiënties in je bedrijfsprocessen, en is de werkdruk wel goed verdeeld? Ga je hiermee aan de slag, dan kun je mogelijk meer werk gedaan krijgen zonder extra personeel aan te nemen! 

 

2. Door inzicht in data slimmer omgaan met stijgende kosten 

Voor bijna 6 op de 10 bedrijven zijn de toenemende bedrijfskosten een belemmering voor bedrijfsgroei. Niet alleen de loonkosten stijgen, maar ook de inkoopprijzen. En voor de meeste mkb’ers is het niet of nauwelijks mogelijk om die kosten door te berekenen aan de klant. Gevolg: marges worden een stuk krapper. Power BI helpt je om slimmer om te gaan met deze toenemende lasten.  

Je kunt bijvoorbeeld snel trends identificeren, zoals welke producten of diensten de meeste kosten met zich meebrengen of welke leveranciers hun prijzen verhogen. Heb je deze inzichten, dan kun je actief maatregelen nemen om kosten te besparen. Denk aan het heronderhandelen van contracten of het onderzoeken van andere leveranciers.  

Misschien overweeg je om de extra kosten door te berekenen aan je klanten? Dan kan Power BI je helpen om te zien wat de mogelijke impact daarvan is op je verkoopcijfers. Zeker als je rekening houdt met de afnemende koopkracht van je klanten. Zij hebben evenzo te maken met hogere kosten. Door deze data gedreven inzichten neem je als mkb-ondernemer de juiste beslissingen om bij stijgende kosten financieel gezond te blijven.  

 

3. Met business intelligence de concurrentie bijblijven  

Als mkb-ondernemer is het een uitdaging om concurrerend te blijven. Zeker wanneer je te maken hebt met zowel grote multinationals en opkomende online platformen die weer schaalvoordelen hebben. Door business intelligence toe te passen en verschillende analyses te doen, krijg je inzicht in je eigen bedrijfsvoering én die van je concurrenten. 

Zijn concurrenten vergaand aan het digitaliseren, gaan ze andere diensten of oplossingen leveren en bedreigen ze zo jouw businessmodel? BI-tools helpen je om trends en veranderingen in de markt op tijd te ontdekken. En net zo belangrijk: je ontdekt waar je eigen krachten liggen. 

En misschien merk je dat een klein percentage van je klanten verantwoordelijk is voor het leeuwendeel van je omzet. Onderzoek dan eens of die klanten bijvoorbeeld actief zijn in een specifieke branche of dat ze een bepaalde functie bekleden. Door je hier meer op te focussen, en je dienstverlening te specialiseren, ontstaat een uniek aanbod waarmee je je opnieuw onderscheidt in een verzadigde markt. Zo helpt business intelligence dus niet alleen om inzicht te krijgen, maar tevens om proactief je bedrijfsstrategie te ontwikkelen en je concurrentievoordeel te vergroten. 

 

Datagedreven acties door inzichten uit Power BI 

Juist in deze onzekere tijden met grote uitdagingen voor het mkb is het van onschatbare waarde om beslissingen te kunnen nemen op basis van kwalitatieve data. Bijvoorbeeld door de impact van personeelstekorten te verminderen, slimmer om te gaan met toenemende kosten, en trends en ontwikkelingen in de markt op tijd te ontdekken. Met de juiste inzichten en passende maatregelen kun je vervolgens je klanten beter van dienst zijn, besparen op kosten, efficiënter werken en de werkdruk verlagen. En ben je beter voorbereid op wat de toekomst nog gaat brengen. 

Ben je benieuwd naar wat je allemaal kunt doen met jouw data en business intelligence? Download dan onze whitepaper over ‘Power BI voor het mkb: dé tool voor data-analyse en het verbeteren van bedrijfsprocessen’.  

Download whitepaper

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bekijk ook andere berichten

7 december 2023

Zo krijg je meer inzicht in je offertetrajecten met Power BI

Weet jij hoeveel procent van de uitgestuurde offertes je uiteindelijk binnenhaalt? Aan welk soort klanten je beter of meer verkoopt? Of waarom veel leads juist afhaken? Meer inzicht in je offertetrajecten kan enorm he...

14 februari 2024

Hoe je met Power BI meer inzicht krijgt in je omzet, kosten en winst

Wat was je omzet in het afgelopen kwartaal? Was je bedrijf het afgelopen jaar winstgevender dan het jaar ervoor? In grote lijnen kun je die vragen als het goed is wel beantwoorden. Maar heb je écht de handigste hulpmi...

16 augustus 2022

Wat kost jouw PC of laptop aan energie?

De energieprijzen zijn scherp gestegen in de afgelopen periode waardoor we in een energiecrisis zijn beland naast de klimaatcrisis die we al een tijdje hebben. We moeten dus zuinig zijn met onze energie, niet alleen ...