Windows-11-logo
Windows-11-logo
12 oktober 2021

Leestijd: 2 minuten

Microsoft lanceert Windows 11

Op 5 oktober heeft Microsoft Windows 11 gelanceerd. Daarmee stapt het bedrijf af van een inmiddels zes jarige traditie om alle vernieuwingen onder de Windows 10 paraplu te hangen. Daar is een goede reden voor. Er zijn zoveel verbeteringen aangekondigd dat de naam Windows 11 verdiend is.

Het begint met gebruiksgemak. Wie Windows voor zijn dagelijkse werk gebruikt, kan in Windows 11 eenvoudiger overzicht houden. De opties voor snelle vensterindeling worden uitgebreid. We kennen het ene gemaximaliseerde venster en de twee vensters naast elkaar. Vanaf Windows 11 kun je allerlei lay-outs met drie of meer vensters automatisch laten plaatsen. Deze ‘snap layouts’ laten zich mooi combineren met ‘snap groups’. Daarin leg je een groepering vensters vast op de taakbalk. Zo kun je eenvoudiger tussen verschillende projecten wisselen.

Snel tussen apparaten wisselen
Werk je regelmatig op verschillende devices? Windows onthoudt de indeling van je vensters zodat je kunt wisselen van apparaat zonder eerst alles opnieuw naar je hand te moeten zetten. Minstens zo handig zijn updates aan de taakbalk. Microsoft heeft geleerd van de pandemie en maakt online samenwerken eenvoudiger. Dat begint met een grote mute-knop waarmee je snel je microfoon kunt uitschakelen tijdens gesprekken. In de taakbalk zijn ook extra opties opgenomen om bestanden te delen en digitaal overleg te starten.

Eenvoudiger IT-beheer
Voor IT-beheerders wordt het leven met Windows 11 een stuk beter beheersbaar. Vanuit een nieuwe interface zijn alle devices van een organisatie te beheren. Daarnaast heeft Microsoft de beveiliging van Windows verder verbeterd. De App Asure dienst maakt de ervaring bij het migreren van applicaties consistenter. De eerder genoemde beheeropties helpen organisaties om medewerkers meer keuze te bieden in devices om mee te werken.

Plan de uitrol naar Windows 11 zorgvuldig
Wil je overstappen met je organisatie? Plan de uitrol naar Windows 11 zorgvuldig. Het is handiger om binnen je bedrijf allemaal met één versie van Windows te werken. Zo voorkom je dat bepaalde toepassingen anders werken en opties van plek wisselen. Hoewel de uitrol is gestart, werkt Microsoft met een gespreide planning. Het gros van alle Windows-gebruikers gaat binnen nu en begin 2022 naar de nieuwe versie over. Wil je liever nog even twijfelen? Daar is tijd voor. Microsoft ondersteunt Windows 10 tot 14 oktober 2025.

Minimale vereisten voor Windows 11
Om over te stappen naar Windows 11 is een pc nodig die aan de minimale specificaties voldoet van de huidige versie van Windows 10 (1 GHz processor met minimaal 2 kernen, 4GB RAM, 64 GB opslag, UEFI, TPM 2.0 en een DirectX12 compatible videokaart). Om te kijken of jouw computers in aanmerking komen voor een upgrade, kun je dePC Health Check-app inzetten. Je kunt ook vanuit Instellingen/Windows Updates kun je de upgrade in gang zetten.

Bekijk ook andere berichten

26 mei 2020

Werkt Microsoft Teams binnen een terminal omgeving?

Een belangrijk voordeel van Teams t.o.v. van andere videobel toepassingen is de integratie met je huidige ICT omgeving en dan m.n. met je e-mail, agenda, contactpersonen en het delen van documenten.

19 augustus 2020

Wat doet een ICT beheerder precies?

Wat doet een ICT-beheerder precies? Bij Drie-O kun je terecht voor zakelijk ICT-beheer. Maar wat houdt dat in? Pieter Faber is al meer dan 16 jaar verantwoordelijk voor netwerkbeheer bij Drie-O. Precies de juiste per...

1 september 2021

Drie-O 25 jaar!

De ontwikkelingen in de ICT gaan razendsnel. 25 jaar geleden was Microsoft net begonnen aan haar opmars met Windows. Van glasvezel hadden we toen nog niet gehoord, internettoegang werd tot stand gebracht via analoge o...