16 augustus 2022

Leestijd: 3 minuten

Wat kost jouw PC of laptop aan energie?

De energieprijzen zijn scherp gestegen in de afgelopen periode waardoor we in een energiecrisis zijn beland naast de klimaatcrisis die we al een tijdje hebben. We moeten dus zuinig zijn met onze energie, niet alleen omdat het goed is voor het milieu maar ook voor je portemonnee.

Met de huidige energieprijzen……

De energieprijzen zijn scherp gestegen in de afgelopen periode waardoor we in een energiecrisis zijn beland naast de klimaatcrisis die we al een tijdje hebben.

We moeten dus zuinig zijn met onze energie, niet alleen omdat het goed is voor het milieu maar ook voor je portemonnee. In de media hebben de afgelopen periode al veel tips gestaan hoe je thuis energie kunt besparen.  

Maar hoe zit het met de duurzaamheid en energiekosten van jouw ICT middelen zoals een laptop en PC. In dit blog ga ik hier verder op in waaruit zal blijken dat door kritisch naar de aanschaf en het gebruik van je werkplekken te kijken je als organisatie behoorlijk op energiekosten kunt besparen.

Wat zijn de energiekosten van een PC en laptop in een zakelijke omgeving?

De formule om het energieverbruik van een  PC of laptop kan als volgt berekend worden:

Stroomverbruik (in kWh) = aantal uur gebruik x aantal dagen gebruik x (vermogen apparaat in Watt / 1.000)

(bron: United Consumers)

Energiekosten PC

Een gemiddelde PC heeft een vermogen van 400 Watt wat een overeenkomt met zo’n 200 Watt/uur aan stroomverbruik (inclusief gebruik beeldscherm). PC’s die ingezet worden voor grafische toepassingen hebben een veel hoger vermogen en dus ook stroomverbruik.

Als de PC 8 uur aan staat op een dag is het maximale stroomverbruik 8 x 1 x (200/1.000)= 1,6 kWh. Bij de huidige energieprijs van +/- € 0,60/kWh zijn de energiekosten van een zakelijke PC als volgt:

Per week                            : 5 x 1,6 =  8 kWh x € 0,60 = € 4,80

Per jaar (260 dagen)       : 260 x 1,6 = 416 kWh x € 0,60 = € 250.

Een alternatief voor een PC is een zogenaamde NUC computer. Deze NUC computer is aanzienlijk goedkoper in energieverbruik. Op jaarbasis minder dan de helft van een PC namelijk +/- € 100,00. Meer weten over een NUC computer lees Wat zijn de voordelen van een NUC computer?

Energiekosten laptop

Een gemiddelde laptop heeft ongeveer 50 Watt/uur aan stroomverbruik .

Als de laptop dus 8 uur aan staat op een dag is het maximale stroomverbruik 8 x 1 x (50/1.000)= 0,4 kWh. De kosten zijn dan als volgt

Per week                            : 5 x 0,4 =  2 kWh x € 0,60 = € 1,20

Per jaar (260 dgn.)           : 260 x 0,4 = 104 kWh x € 0,60 = € 62.

Duurzaamheid PC en laptop

De aanschaf van een laptop is veel duurzamer dan een desktop daar voor een laptop 75% minder materialen nodig zijn. Daarnaast is zoals hierboven aangegeven een laptop veel zuiniger in energieverbruik dan een desktop. Dat scheelt ongeveer een factor 4. Voor de CO2 uitstoot is dat ongeveer een factor 3, een PC heeft ongeveer 175 kg CO2 uitstoot per jaar, een laptop ongeveer 60 kg. (bron: Milieu Centraal).

Is het dan voordeliger om over te stappen naar de cloud?

Wanneer je een serverpark in huis hebt is het gemiddelde gebruik 250 kWh per server per maand,  bij de huidige energieprijs zijn je maandelijkse kosten dan zo’n € 150 per server waarbij dan niet meegerekend is met het feit dat je ook allerlei randapparatuur moet regelen (b.v. noodstroomvoorziening, airco etc.)

Bij een organisatie van 100 medewerkers dien je rekening te houden met +/- € 750 per maand aan energiekosten, dus € 7,50 per medewerker.  Wanneer je wilt investeren in een nieuw on-premise serverpark dien je bij de huidige prijzen de energiekosten van je serverpark ook mee te nemen als kostencomponent wanneer je deze gaat vergelijken met een infrastructuur in de cloud.

In een cloudomgeving zijn de energiekosten voor rekening van de cloud leverancier die deze kosten zal doorberekenen aan jou als eindklant. Het voordeel voor een cloud leverancier is dat hij zijn beschikbare capaciteit optimaal kan verdelen onder zijn klanten wat weer gunstig is/zou moeten zijn voor de eindklant.

Tips hoe je kunt besparen?

1.       Zet na gebruik, einde van je werkdag,  je PC of laptop uit.

2.       Zet aan het einde van je werkdag ook alle randapparatuur uit.

3.       Indien mogelijk koop een laptop i.p.v. een PC.

4.       Stel energiebesparing in op je laptop/PC zodat deze na bepaalde periode van inactiviteit in de slaapstand valt. Je kunt dit ook handmatig activeren via de aan/uit knop.

5.       Voor thuis: beperk het gamen van je kinderen. (Game PC’s gebruiken gemiddeld 1.400 kHw per jaar (bron United Consumers). Bij de huidige stroomprijs zo’n € 840 / per jaar. )

Bronvermeldingen

Voor deze blog heb ik gebruik gemaakt van de volgende bronnen:

          Desktop laptop en tablet | Milieu Centraal

         Stroomverbruik Computer: Check wat uw computer verbruikt | UC (unitedconsumers.com)

Bekijk ook andere berichten

21 december 2023

Meer inzicht in de urenbesteding van projecten met Power BI

Je maakt een strakke planning voor al je projecten. Maar hoe kom je erachter hoeveel uren er daadwerkelijk aan zijn besteed? Hoe weet je of je de juiste medewerkers op al je projecten hebt ingepland? En hoe maak je bi...

26 oktober 2023

Hoe Power BI het mkb helpt bij personeelstekort en stijgende kosten

Sta je er weleens bij stil dat data jouw mkb-bedrijf kan helpen om grip te krijgen op het personeelstekort, stijgende kosten en je concurrentiepositie? Zo biedt Microsoft een krachtige tool voor het samenbrengen, anal...

7 december 2023

Zo krijg je meer inzicht in je offertetrajecten met Power BI

Weet jij hoeveel procent van de uitgestuurde offertes je uiteindelijk binnenhaalt? Aan welk soort klanten je beter of meer verkoopt? Of waarom veel leads juist afhaken? Meer inzicht in je offertetrajecten kan enorm he...