Tips voor informatievernietiging

Informatie heeft waarde, en soms meer dan je in eerste instantie denkt. Zeker wanneer informatie gecombineerd wordt met andere informatie kan de puzzel in elkaar vallen. Daarom is het ook belangrijk dat de informatie op de juiste manier verwijderd wordt.

Hieronder een aantal tips voor het veilig vernietigen van elektronische informatie.

 

Hoe je elektronische informatie het beste kunt vernietigen hangt af van het gegeven of de informatiedrager behouden moet blijven of niet. Vandaar dat voor beide gevallen een oplossing wordt geboden.


Informatiedragers vernietigen

Laat dragers vernietigen door gecertificeerde bedrijven

Informatiedragers kun je het beste laten vernietigen door bedrijven die zijn gecertificeerd voor het vernietigen van informatiedragers. Zij komen de dragers ophalen waarbij deze ook tijdens het transport beveiligd zijn of ze vernietigen de informatiedragers op locatie. Uiteraard zorgen zij ervoor dat de drager zo wordt vernietigd dat de informatie die erop staat niet meer te achterhalen is.

Drie-O werkt hierin samen met Reisswolf. Het is mogelijk uw data dragers bij ons af te geven welke wij deponeren in de container van Reisswolf die bij ons op locatie aanwezig is. 

Zelf vernietigen: doorboor de drager
Wanneer de voorgaande vernietiging niet mogelijk is kun je de dragers zelf vernietigen. Dit kun je het beste doen door de informatiedrager meerdere malen te doorboren. Vervolgens kun je de harddisk nog verder bewerken met een hamer.

Informatiedragers behouden
Laat informatie door gecertificeerde bedrijven verwijderen
Laat informatie door gecertificeerde bedrijven van uw informatiedragers verwijderen. Ook deze bedrijven kunnen vaak op locatie de gegevens op informatiedragers definitief verwijderen.

Laat de gegevens met speciale software verwijderen
Wanneer je bestanden, op bijvoorbeeld de harddisk van je computer, verwijdert en vervolgens ook de prullenbak leegt, dan staan de bestanden nog steeds op de harddisk. Dat wil zeggen dat ze met speciale herstelsoftware eenvoudig hersteld kunnen worden. In feite wordt bij het “verwijderen” van bestanden aangegeven dat de locatie waar de bestanden staan opnieuw beschikbaar is. Ook het formatteren van een harddisk garandeert niet dat de oorspronkelijke gegevens niet te herstellen zijn. Om dit te voorkomen kun je een informatiedragers ook met speciale software laten “wipen” (Engels voor wissen). Wij kunnen je helpen de juiste software hiervoor te vinden.