microsoft-teams
microsoft-teams
15 februari 2022

Leestijd: 2 minuten

3 redenen om Teams te gebruiken in plaats van WhatsApp

Veel bedrijven gebruiken Teams als middel om video te vergaderen. Maar Teams kan veel meer dan dat. Erg krachtig binnen Teams is de chatfunctionaliteit waarmee je de samenwerking binnen je bedrijf aanzienlijk kunt verbeteren waarbij dat ook nog eens op een veilige manier gebeurt.

Heel veel bedrijven gebruiken WhatsApp om via chats communicatie met medewerkers en klanten te onderhouden. Niet alleen in 1 op 1 chats maar ook in verschillende groepen. WhatsApp heeft vrijwel iedereen op zijn telefoon staan is daardoor natuurlijk een laagdrempelig en eenvoudig communicatiemiddel. Maar is het wel verstandig om WhatsApp hiervoor in te zetten?

In deze blog 3 redenen om Microsoft Teams te gebruiken als alternatief voor WhatsApp.

1. Beveiliging

De eerste reden om Teams i.p.v. WhatsApp te gebruiken is beveiliging. Wanneer je bedrijfsgegevens via de chat of documenten deelt via WhatsApp deel je deze gegevens buiten de eigen ICT-infrastructuur van je bedrijf. Je hebt er als bedrijf geen enkele controle meer op waar gedeelde berichten en bedrijfsdocumenten blijven. Wanneer je via Teams bedrijfsgegevens deelt blijven deze binnen de ICT-infrastructuur van je organisatie en verklein je de kans aanzienlijk dat ze buiten je organisatie terecht komen.

Voor je Microsoft 365- en dus ook Teams omgeving is het belangrijk dat je adequate back-up faciliteit inricht zodat opgeslagen documenten en chatberichten periodiek veilig opgeslagen worden. In WhatsApp kun je als persoon wel je privé back-up instellen maar hoe doe je dat binnen WhatsApp als verschillende mensen met hun privé WhatsApp bedrijfsgegevens delen? Je hebt er geen enkele controle over.

Bij het uit dienst gaan van een medewerker, al dan niet vrijwillig, blijven alle eerder gedeelde bedrijfsgegevens in zijn WhatsApp historie staan. Gebruik je Teams als communicatiemiddel en een medewerker gaat uit dienst dan heeft hij automatisch geen toegang meer tot Teams en dus ook geen toegang tot eerder gedeelde berichten en documenten.

2. Samenwerking

Teams is een samenwerkingsplatform.  Naast video vergaderen, is Teams ook uitstekend te gebruiken om binnen en buiten je organisatie te chatten, zowel 1 op 1 als in groepen (via kanalen binnen Teams). Een chat is veel laagdrempeliger dan een e-mail en zorgt voor snelle uitwisseling van berichten. Ook de Teams app op je mobiele telefoon is hiervoor een krachtig hulpmiddel zodat je ook extern in verbinding blijft met je organisatie.

Maar ook voor het samenwerken binnen afdelingen en/of projecten is Teams uitermate geschikt. Alle gegevens (zoals o.a. documenten, e-mail, chatberichten) waaraan medewerkers van een afdeling of project werken zijn terug te vinden binnen het daarvoor gecreëerde team.

Veel meer dan WhatsApp is Teams een samenwerkingsplatform welke je naadloos kunt integreren binnen de ICT-infrastructuur van je organisatie.

3. Werk privé balans

Zoals hiervoor al aangegeven is WhatsApp erg laagdrempelig om te gebruiken binnen je bedrijf omdat vrijwel iedereen het op zijn telefoon heeft staan. Maar WhatsApp is bedoeld om in je privé situatie in contact te blijven met familie, vrienden of je vereniging. En buiten werktijd vinden de meeste medewerkers het prettig als ze niet gestoord worden in hun WhatsApp met werk gerelateerde zaken.

In de Teams app op je telefoon kun je eenvoudig instellen dat je buiten werktijd geen meldingen wilt ontvangen.

Het voorkomen dat je werk privé balans verstoort raakt is dus ook nog een goede reden om Teams als chatoplossing binnen je organisatie te gebruiken.

Bekijk ook andere berichten

12 oktober 2021

Microsoft lanceert Windows 11

Op 5 oktober heeft Microsoft Windows 11 gelanceerd. Daarmee stapt het bedrijf af van een inmiddels zes jarige traditie om alle vernieuwingen onder de Windows 10 paraplu te hangen. Daar is een goede reden voor. Er zijn...

4 november 2021

Nooit meer een wachtwoord onthouden!

Tegenwoordig dien je veel gebruikersnamen en wachtwoorden te onthouden. Inloggen op portalen van je leveranciers, verzekeraars van je (werknemers)verzekeringen en social media (Facebook, Twitter, LinkedIn)

4 maart 2021

Waarom Cello zo blij is met onze oude hardware

Ruim een jaar geleden nam Cello met ons, Drie-O, contact op of zij bij ons oude hardware mochten ophalen. Inmiddels duurt deze samenwerking ruim een jaar en zijn er door Cello reeds 3 bussen met oude hardware opgehaald.