Werknemers aan het werk
Werknemers aan het werk
3 januari 2024

Leestijd: 4 minuten

Waarom kiest het mkb voor Power BI? Vanwege deze 5 voordelen 

Power BI? Is dat niet die dure dashboardtool van Microsoft voor grote organisaties met veel data? Ehm... ja, het is een tool van Microsoft om data te visualiseren en nee, dit hoeft niet veel te kosten. Zeker, grotere organisaties maken graag gebruik van Power BI, maar de inzichten vanuit de dashboards bieden ook interessante voordelen voor het mkb. Welke vijf voordelen dit zijn, lees je in deze blog.  

1.Snelle en foutloze analyses van commerciële en financiële data 

Misschien werk je nog met Excel om je bedrijfscijfers in te voeren en berekeningen mee te maken. Maar om te zorgen dat je met de juiste cijfers werkt, zul je eerst de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van deze data moeten controleren en bevestigen. Vóórdat je ze gebruikt voor analyses en besluitvorming. Dit kost wel tijd en is foutgevoelig. Maar je wilt natuurlijk geen besluiten nemen op basis van onjuiste of misleidende gegevens.  

Power BI kun je koppelen met je boekhoud- en ERP-software, waardoor die gegevens één-op-één worden overgenomen voor de dashboards. Zo werk je altijd met de meest actuele cijfers. Ook hoef je geen ingewikkelde formules te gebruiken om trends naar voren te halen of inzicht in je omzetcijfers of salespijplijn te krijgen. Je opent je dashboard en ziet in één oogopslag hoe het ervoor staat.  

2.Kansen voor jouw mkb-bedrijf snel inzichtelijk maken 

Waarschijnlijk ben je meer dan genoeg tijd kwijt aan de dagelijkse werkzaamheden en het laten draaien van je corebusiness. Hierdoor is het vinden van nieuwe kansen een uitdaging. Dit vraagt namelijk om uitzoomen, een adelaarsvisie. De dashboards in Power BI bieden je snelle overzichten van de meest essentiële data die je hebt.  

Allereerst zijn afwijkingen meteen zichtbaar, waardoor je direct kunt bijsturen. Misschien verkoopt een product ineens veel slechter dan de periode ervoor of zie je een trend van personeel dat het bedrijf verlaat. Snel handelen bespaart geld. Of de inzichten leveren je juist geld op. Als je ziet dat de vraag naar een product toeneemt, kun je hier alvast je inkoop op afstemmen. Of als verkopers steeds vaker de vraag naar een bepaalde dienst krijgen, dan zou je hier een nieuw verdienmodel van kunnen maken. Zo leveren die inzichten je ineens nieuwe kansen en meer omzet op.  

3.Klanten snel antwoord op hun vragen geven 

Klanten kunnen tegenwoordig best veeleisend zijn. En daar hoort snelle, heldere en juiste informatie bij. Het probleem: als je zelf niet zeker weet of je de juiste informatie hebt, hoe ga je je klanten dan inlichten? 

Power BI helpt je om het overzicht te houden en snel het juiste antwoord te vinden op (onverwachte) vragen. Zo gebruikt internationaal uitzendbureau HOBIJ verschillende dashboards om hun dienstverlening met hun klanten te evalueren. Zijn alle afspraken en doelstellingen behaald? Zoals de IT-manager van HOBIJ, Sven Vonk, aangeeft: “De dashboards maken de resultaten visueel. Bovendien zitten hier geen aannames of inschattingen achter, maar daadwerkelijke cijfers.” Op die manier kun je klanten beter bedienen als ze met specifieke vragen bij je komen.  

4.Soepel samenwerken met collega’s 

Soms twijfel je weleens of de Excel die je van een collega kreeg wel de laatste versie is. Met Power BI voorkom je dubbel werk of het zoeken naar de laatste versie van de cijfers. Je deelt eenvoudig dashboards met je collega’s, waardoor iedereen altijd toegang heeft tot de meest actuele gegevens. 

Stel dat een collega iets wijzigt in de gegevens, dan zie jij die verandering direct terug in jouw dashboard, en andersom ook. Dit zorgt voor een productievere samenwerking en minder verwarring, omdat jullie geen meerdere versies van Excel-bestanden hoeven uit te wisselen. Bovendien kun je Power BI integreren met andere Microsoft 365-tools, zoals Teams en SharePoint. Hierdoor wordt het delen van rapporten en het samenwerken aan projecten een stuk simpeler.  

5.Bedrijfsprocessen verbeteren met Power BI 

Er zijn altijd processen binnen een mkb-bedrijf die beter kunnen. Misschien blijkt dit uit bepaalde KPI’s die niet worden gehaald. Stel dat je iedere maand een proces voor slechts 10% zou kunnen verbeteren? Kun je je voorstellen waar dat je brengt over een jaar? Met Power BI kun je prestaties, omzet, kosten en winst met elkaar vergelijken. Door vervolgens in te zoomen op deze cijfers, kun je daar ook andere factoren bij betrekken die mogelijk van invloed zijn geweest. Je krijgt zo niet alleen de kansen in beeld om bedrijfsprocessen te verbeteren, ook mogelijke oplossingen vallen je direct op. 

Een voorbeeld: bij grotere opdrachten met een lange aanloop in sales en een startdatum in de toekomst, kan het lastig zijn om grip te houden op de planning. Heb je nu ruimte voor nieuwe opdrachten, dan starten die vaak pas later, waardoor dan de planning weer onder druk staat. Inzicht in leads, verkopen en de startdatum van projecten, zorgt ervoor dat je in de toekomst beter kunt voorspellen wanneer projecten vallen en wanneer die uitgevoerd worden. Zo zou je met Power BI je planproces kunnen optimaliseren.   

Power BI: zéker geschikt voor het mkb 

Kortom, ook voor mkb-bedrijven is Power BI een prachtige tool om al je data samen te brengen, te visualiseren en te analyseren. Niet alleen om kosten te besparen, doordat je kunt bijsturen wanneer iets misgaat. Oók om meer omzet te generen, omdat medewerkers beter samen kunnen werken, je altijd actuele cijfers tot je beschikking hebt en processen kunt verbeteren. 

Verder lezen over Power BI, onze dienstverlening en klantverhalen? Download dan hieronder onze whitepaper.  

Bekijk ook andere berichten

4 november 2021

Nooit meer een wachtwoord onthouden!

Tegenwoordig dien je veel gebruikersnamen en wachtwoorden te onthouden. Inloggen op portalen van je leveranciers, verzekeraars van je (werknemers)verzekeringen en social media (Facebook, Twitter, LinkedIn)

1 september 2021

De voordelen van een NUC computer

Regelmatig leveren wij aan onze klanten NUC PC’s. Maar wat is een NUC? NUC staat voor Next Unit of Computing en is een kleine mini computer, eenvoudig in één hand vast te houden, verkrijgbaar met dezelfde specificatie...

12 januari 2023

Nieuwe (Europese) wetgeving cybersecurity voor MKB

Door de aanhoudende grote dreiging van cyberaanvallen op overheden en bedrijfsleven wordt er steeds meer beleid en wetgeving  ontwikkeld door zowel de Europese als Nederlandse overheid om burgers en bedrijven te besch...